Zakładając swoją restauracje należy się przede wszystkim zastanowić nad jej lokalizacją. Bowiem to od niej będzie zależeć, ile klientów odwiedzi nasz przybytek. Trzeba także posiadać na uwadze ceny i jakość dań,które będziemy oferować.
O ile na przykład pragniemy mieć ekskluzywną restaurację, to raczej nie postawimy jej w biednej dzielnicy, bowiem po prostu nie będziemy posiadać klientów. Kolejną rzeczą poza umiejscowienia jest wystrój naszego lokalu. Najbardziej powierzyć projekt wnętrza restauracji, osobie która się w tym specjalizuje. Zwróćmy uwagę na panującą modę, ale też charakter serwowanych dań. Gdy pragniemy zająć się kuchnią francuską, możemy na przykład namalować na ścianie żabie udka i wino, bowiem to właśnie z tym kojarzona jest Francja. Oprócz samej sali restauracyjnej i dobrze wyposażonej kuchni, musimy wyznaczyć sobie pomieszczenie na biuro firmy. Jest to konieczne, aby posiadać gdzie przyjmować kontrahentów i na przykład osoby, które pragną się u nas zatrudnić i przeprowadzamy z nimi rozmowć kwalifikacyjną. Biorąc pod uwagę kompletowanie personelu najbardziej wybierać osoby z dużym doświadczeniem, przynajmniej jeżeli już chodzi o gotowanie. Powinny one mieć cv z wieloma miejscami pracy o tym samym charakterze, albo przynajmniej legitymować się bardzo dobrą opinią z porzedniego miejsca pracy, podpisaną przez pracodawcę. Tak sporej uwagi jednak nie trzeba przykładać do zatrudniania kelnerów. Najbardziej, aby byli to młodzi i pełni entuzjazmu ludzie, dzięki czemu i my i klienci będą w pełni zadowoleni.
Zobacz: wyposażenie sklepów.