Jaki sprzęt gastronomiczny wybrać

Pracownicy gastronomii powinni w pracy posiadać bardzo dobry strój i obuwie antypoślizgowe. Kodeks pracy precyzuje, że pracodawca musi zagwarantować pracownikom nieodpłatnie służbowe ubranie oraz buty. Odzież gastronomiczna powinna spełniać wymogi określone w przepisach bhp.

Musi być wygodna i stworzona z lekkich materiałów. Obuwie gastronomiczne powinno być antypoślizgowe. Kuchnia to specyficzne miejsce pracy. Może zdarzyć się sytuacja, w której coś rozleje się na podłodze albo będzie ona lepiąca z powodu opadającej pary. Odpowiednie obuwie pozwoli uniknąć wypadku. Oprócz tego należy zapewnić pracownikom sprzęt, który jest niezbędny do pracy. W kuchni szerokie użycie znajdują szafy chłodnicze restoquality. Mają przeszklone drzwi i regulowane półki. Są chłodzone strumieniem powietrza z wentylatora, istotne jest zatem aby znajdowały się niezbyt blisko gorącego pieca. Wtedy chłodzenie może nie być efektywne. Restoquality witryny chłodnicze, które stoją w pobliżu piekarników i pieców gastronomicznych mogą łatwo ulegać awariom. Producenci sprzętu gastronomicznego podają w rozpiski, gdzie najlepiej ustawić sprzęt, by mu nie zaszkodzić. Chłodziarki to ważny detal wyposażenia każdej kuchni. Dzięki nim jedzenie dłużej zachowuje świeżość. Można w nich przechowywać zarówno składniki do przygotowania potraw, jak i gotowe dania. Będą potrzebne do warzyw, serów i innych produktów mleczarskich. Można w nich również przechowywać gotowe ciasta i desery, które dzięki podświetleniu witryny mogą świetnie prezentować się klientom.

Zobacz również: redfox zmywarki do szkła.