Jak zrobić domowe masło orzechowe?

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od dnia dzisiejszego wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i bajecznie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają co niemiara witamin, w głównej mierze witaminę E, a także miedź, błonnik, magnez.

Działają też na cholesterol skutecznie go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są na prawdę często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Najbardziej istotne są w diecie w szczególności dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, a także u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.

Jakiś czas temu bardzo popularne stało się masło orzechowe. Zwłaszcza w gronie dietetyków oraz na fit blogach. Nie jest to jednakże nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Jednak na prawdę często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, przykładowo z ogromną ilością soli, co powoduje że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Powinno się pamiętać aby w każdej sytuacji sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest głównie bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a wręcz kanapek zdobyło serce wielu osób, a w szczególności ich podniebień. Co jeśli nie można wyszukać go na półce w sklepie lub o ile są tam tylko te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z tych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy aby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka lub jeżeli ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Sprawdź również informacje na stronie: domowe masło orzechowe.